7 повільних рецептів для затишних вечорів

|

Рубрика: Їжа

|

Автор: Богдан Сайкевич

|

5453

Нещодавно ми розбирались, чому тренд на повільну їжу підкорює світ, і упевнились, що готувати повільну їжу удома, нікуди не поспішаючи та отримуючи задоволення від процесу – класна ідея для довгих осінніх і зимових вечорів. Тож ми згадали наші улюблені рецепти, привезені з різних країн та натхненні хорошими фільмами, які допоможуть тобі «сповільнитись», але не витратити на приготування занадто багато ресурсів. 

Коли плануватимеш присвятити вечір приготуванню «повільної їжі», не забувай про головні принципи цього руху: чисто, чесно, смачно. Тож підготуйся заздалегідь, обери фермерські продукти, не економ час та, головне, концентруйся на процесі. І нехай ніщо не відволікає тебе від священного процесу. 

 

Яловичина по-бургундськи

 

Ця смачна (і, як водиться, селянська) страва отримала велику популярність завдяки Джулії Чайлд, яка у 1950-ті популяризувала просту французьку кухню по всьому світу. Першочерговий рецепт, записаний Джулією, займав 10 сторінок, але ми не будемо прямо слідувати порадам шефині (аби не ризикувати власним благополуччям, як героїня Емі Адамс у стрічці «Джулі та Джулія»), і поділимось селянсько-мінімалістичною (але не менш смачною) варіацією цієї страви – без маринування дрібних цибулинок та додаткових інгредієнтів. 

Що нам знадобиться? 

1 / Яловичина (800 г)
2 / Морква (2 шт)
3 / Цибуля (2 шт)
4 / Часник (2 зубчики)
5 / Томатна паста (2 ст. л)
6 / Червоне сухе вино (0.5 л)

7 / Яловичий бульйон (250 мл)
8 / Вершкове масло (2 ст. л)
9 / Борошно (2 ст. л)
10 / Оливкова олія (4 ст. л)
11 / Лавровий лист (2 шт)
12 / Сіль, перець

 Важливо:  на варто нехтувати вином, готуючи яловичину по-бургундськи, адже його якість напряму впливає на смак страви. 

Як готувати? 

1 / Виклади на гарячу пательню порізане великими кубиками м’ясо і обсмажуй з усіх боків до утворення коричневої скоринки. Переклади його в баняк для запікання, додай сіль та перець.

2 / На ту ж сковорідку виклади порізані скибками моркву, цибулю та часник і обсмажуй 5 хвилин. Додай сіль, перець, томатну пасту, борошно і 100 мл бульйону. Тушкуй ще 2-3 хвилини.

3 / Переклади овочі до м’яса, додай вино, бульйон та лавровий лист. 

4 / Постав баняк у духову шафу на 2-2.5 години при температурі 170 градусів. 

5 / Подавай беф бургіньйон з картопляним пюре або відвареною картоплею, разом із келихом доброго французького вина.

 

 ***

Норвезький рибний суп

 

Традиційна страва норвезьких рибалок, яка найкраще зігріє після дня на морозі та крижаному вітрі. Її готують як у звичайних кафе при супермаркетах (де, власне, рибалки й обідають), так і у вишуканих ресторанах Осло. Натомість наш рецепт – із півночі Норвегії, де fiskesuppe готують із лососем, креветками та селерою замість картоплі, тобто – за канонічним рецептом вікінгів. 

Що нам знадобиться?
(4 порції)

1 / Лосось (400 грамів)
2 / Дрібні креветки (200 грамів)
3 / Морква (2 шт.)
4 / Корінь селери чи пастернаку

5 / Цибуля шалот (1 шт.)
6 / Вершки (300 мл)
7 / Вершкове масло (4 ст. ложки) 
8 / Кріп
9 / Лимон

 Важливо:  аби страва відповідала концепції slow food, обирай фермерський лосось (вирощений без стимуляторів росту), який не був замороженим, а краще – скористайся послугами фішбукінгу

Як готувати? 

1 / Для початку підготуй овочі: наріж середніми кубиками корінь селери, напівкільцями – морквини, й кільцями – дві третини шалоту. 

2 / У добре розігрітому казанку з товстим дном розтопи вершкове масло. Обсмаж у ньому нарізані овочі до напівготовності протягом 5 хвилин. 

3 / Додай 1,5 літри води та нарізаний кубиками лосось, а також сіль та перець горошком. Доведи до кипіння, а потім вари на повільному вогні протягом 20 хвилин. 

4 / Додай вершки й креветки, та готуй ще 20 хвилин на найповільнішому вогні. 

5 / Вимкни вогонь та лиши суп настоюватись протягом 10 хвилин. 

6 / Подавай, прикрасивши дрібно нарізаним кропом, кільцями шалоту, разом зі скибочкою лимону.  

 

***

Шведські фрикадельки

 

Хоча цю традиційну скандинавську страву популяризувала IKEA, у шведських родинах фрикадельки – радше типова вечеря вихідного дня, адже приготування займе чимало часу. Здається, саме такою логікою керувались в IKEA, коли на початку пандемії вирішили поділитись покроковою інструкцією з приготування їхніх мітболів за «секретним» рецептом. 

Що нам знадобиться? 
(4 порції, 20 мітболів)

Фрикадельки:

1 / Яловичий фарш (500 г)
2 / Свинячий фарш (250 г)
3 / Цибуля (1 шт)
4 / Часник (1 зубчик)
5 / Сухарі панірувальні
(100 г)
6 / Яйце (1 шт)
7 / Молоко (5 ст. ложок)
8 / Сіль, чорний перець

Соус:

1 / Вершкове масло (40 г)
2 / Борошно (40 г)
3 / Овочевий бульйон (150 мл)
4 / Яловичий бульйон (150 мл)
5 / Жирні вершки (150 мл)
6 / Соєвий соус (2 ч. л)
7 / Зернова гірчиця (1 ч. л)
8 / Оливкова олія

 

Як готувати? 

1 / Змішай фарш зі свинини та яловичини, додай дрібно нарізані цибулю та часник, сухарі, яйце і добре вимішай. 

2 / Додай молоко, сіль та перець.

3 / Сформувати кульки з фаршу, виклади їх на тарілку, накрий і постав у холодильник на 2 години, аби мітболи зберігали форму.

4 / Розігрій масло на сковороді та рівномірно обсмажи мітболи з усіх сторін на середньому вогні до коричневого кольору.

5 / Нагріту духову шафу до 180 градусів. Виклади мітболи у форму для запікання і поклади до розігрітої на 180 градусів духової шафи на 30 хвилин.

 

Соус:

1 / Розтопи вершкове масло на сковорідці. Додай просіяне борошно і помішуй протягом 2 хвилин (краще використовувати вінчик, аби не утворились грудки). 

2 / Додай овочевий та м’ясний бульйон. Продовжуй розмішувати.

3 / Влий вершки, соєвий соус та гірчицю, і тримай соус на слабкому вогні, доки він не стане густим.

Подавай мітболи з картоплею: пюре або дрібною вареною, маринованими огірками та/або брусничним варенням.

 

***

 Кефалонський м'ясний пиріг

 

Цей рецепт традиційної їжі грецьких пастухів ми привезли з острова Кефалонія в Іонічному морі: ним поділився власник маленької сімейної таверни. Невеликі пироги із розсипчастого тіста, з начинкою із овочів, сиру та кількох видів м'яса, пастухи брали із собою, відправляючись на випас отар. А зараз для місцевих ця страва є радше атрибутом сімейних недільних обідів у будь-яку пору року. 

Що нам знадобиться? 
(10-12 порцій)

Для тіста філо: 
1 / Борошно (500 г)
2 / Сухі дріжджі (5 г)
3 / Вино (1/2 склянки)
4 / Оливкова олія (2-3 ст. л)
5 / Вода (1/2 склянки)
6 / Сіль (1 ст. л)

Для начинки: 
1 / М'ясо (яловичина / свинина / баранина / козлятина / мікс) (2.5 кг)
2 / Рис (500 г)
3 / Цибуля (2 шт)
4 / Часник (4 зубчики)
5 / Оливкова олія (200 г)
6 / Томатна паста (4-5 ст.л)
7 / Фета (100 г)
8 / Вода (3-4 склянки)
9 / Сіль, перець, майоран, петрушка, м’ята

Як готувати? 

1 / Подрібнені цибулю та часник обсмаж на оливковій олії. Додай порізане на шматочки м'ясо і обсмажуй до золотистої скоринки.

2 / Додай томатну пасту, сіль, перець, майоран, петрушку та м’яту. 

3 / Залий суміш водою (1,5 склянки) і залиш на слабкому вогні на 1,5-2 години, після чого додай ще 1,5 склянки води, рис і вимкни за 5 хвилин.

4 / Тепер можеш приступати до готування тіста. Для цього змішай борошно та дріжджі, додати трохи теплої води і почати замішувати тісто. Додай оливкову олію та вино (воно додає тісту необхідної крихкості). Підсипаючи борошно, згортай тісто від країв до середини, створюючи шари. 

5 / Розділи тісто на дві частини, обгорни рушником або вощанкою (замість харчової плівки) і дай відпочити в теплому місці.

6 / Тонко розкатай тісто і встели ним дно змащеної оливковою олією форми для запікання. Виклади начинку і вкрий другою половиною тіста. Зверху щедро змасти олією і заліпи краї.

7 / Запікай 30 хвилин при температурі 200 градусів.

 

***

Рататуй

 

Прованська страва, яку довів до досконалості мишеня Ремі з піксарівського анімаційного фільму, з 2007-го стала ледь не синонімом простої, але повільної французької кухні у всьому світі. Варіацій «того самого» рецепту запечених спіраллю яскравих овочів безліч, але ми давно підсіли на цей нескладний і – перевірено – смачний варіант. 

Що нам знадобиться?

1 / Кабачок (1 шт.)
2 / Цукіні (1 шт.)
3 / Баклажан (1 шт.)
4 / Томати (10 шт.)
5 / Червоний солодкий перець (1 шт.)
6 / Цибуля (1 шт.)
7 / Тим'ян (три гілочки) 
8 / Оливкова олія 
9 / Сіль, перець

Як готувати?

1 / Наріж помиті кабачки, цукіні, баклажан та 7 томатів кільцями товщиною у 2-3 міліметри. 

2 / Поріж перець, цибулю та решту томатів дрібними кубикам та обсмаж на добре розігрітій пательні. Потрібни отриману овочеву масу блендером до консистенції густого соусу й рівномірним шаром виклади на дно форми для запікання.  

3 / Виклади на соус слайси овочів, чергуючи їх між собою, аби утворилась різнобарвна овочева «спіраль». 

4 / Полий оливковою олією, додай тим'ян, сіль та перець. 

5 / Накрий ратауй пергаментним папером та запікай у духовій шафі, нагрітій до 180 градусів, протягом 30-40 хвилин (залежно від того, наскільки пропечені овочі тобі до вподоби; за канонічним рецептом, вони мають лишитись дещо хрумкими). 

6 / Подавай як гарнір або основну страву. 

 

***

Печеня по-шкіперськи

 

Рецепт цієї душевної і простої страви ми підгледіли в улюбленій «Маленькій книзі хюґе» Міка Вікінга. Він стверджує, що це ідеальна їжа для яскравого осіннього чи зимового дня, і ми з ним повністю згодні.

Що нам знадобиться? 

(4 порції)

1 / Картопля (1.5 кг)
2 / Свиняча грудинка, або будь-яке інше свиняче м'ясо (750 г)
3 / Цибуля (3 шт)
4 / Курячий бульйон (1 л)
5 / Вершкове масло (100 г)
6 / Лавровий лист (3-4 шт)
7 / Сіль, чорний перець

Як готувати? 

1 / Подрібнену цибулю обсмаж на вершковому маслі до напівпрозорості. Додай порізану кубиками грудинку, сіль, перець та лаврове листя. 

2 / Влий курячий бульйон – так, щоб тільки покривав м’ясо й цибулю. Накрий кришкою та залиш на малому вогні на 45 хвилин. 

3 / Почисть картоплю та поріж на шматочки. Додай половину картоплі до м’яса та перемішай.

4 / За 15 хвилин додай решту картоплі та бульйону. Потримай на вогні ще 15-20 хвилин. Не забувай часто перемішувати – насамкінець м’ясо має опинитись в картопляному пюре, серед якого траплятимуться цілі, проте ніжні, шматки картоплі.

5 / Подавай страву гарячою, з зеленою цибулею, маслом, маринованим бурячком та житнім хлібом.

 

***

Банош з лісовими грибами

 

Страва, смак якої нагадує про всі прекрасні відпустки, проведені в Карпатах. Як і більшість «повільних» страв, банош традиційно готували селяни, тому його рецепт різниться у кожній родині. Наш – привезений з Верховини. 

Що нам знадобиться?
(5 порцій)

1 / Кукурудзяна крупа (1,5 скл.)
2 / Лісові гриби, свіжі або розморожені (1 кг)
3 / Сметана домашня (1,5 скл.)
4 / Молоко (2 склянки)
5 / Часник (1 зубчик)
6 / Борошно (1 ст. л)
7 / Олія (20 г)
8 / Сіль, перець

Як готувати? 

1 / Кукурудзяну крупу тонкого помелу двічі промий в холодній воді, додай склянку молока.

2 / Сметану сполучи з рештою молока у товстостінному банячку і ретельно перемішай. Влий молоко з крупою. Посоли і доведи до кипіння, постійно помішуючи. Зменш вогонь і вари до готовності крупи приблизно 15-20 хвилин, не перестаючи помішувати. Банош готовий, коли на його поверхні з'являться краплинки масла.

3 / Гриби (білі або інші лісові) слід помити, почистити та подрібнити. Закип'яти воду, додай сіль, гриби і вари одну хвилину. Потім проціди і промий під холодною водою.

4 / Обсмаж на пательні дрібно нарізаний часник до золотистого кольору і додай гриби. Потім всип борошно, яке вбере зайву вологу, обов'язково перемішай.

5 / Додай домашню сметану і молоко (кількість молока впливатиме на консистенцію сосусу). Після цього додай подрібнену свіжу зелень і натертий часник, а також сіль та перець за смаком. Доведи гриби до кипіння і вимикай.

6 / Подавай банош гарячим, виклавши згори гриби та посипавши накришеною бринзою чи буздом.
 

Фото: Pexels, Unsplash, @louve_ciennes

|

Рубрика: Їжа

|

Автор: Богдан Сайкевич

|

5453

ТЕМИ:

Читай також:

Як і чому принципи slow food завойовують світ?
Їжа /

Як і чому принципи slow food завойовують світ?

Та чому тобі варто до цього руху приєднатися.

Ультимативный рецепт шарлотки
Їжа /

Ультимативный рецепт шарлотки

Яблочный сезон намекает.

5 рецептов, после которых ты полюбишь тыкву
Їжа /

5 рецептов, после которых ты полюбишь тыкву

Простые рецепты для тех, кто не теряет надежды полюбить тыкву.

5 літніх рецептів із карпатським йогуртом
Їжа /

5 літніх рецептів із карпатським йогуртом

Що приготувати для лінивого бранчу з друзями?

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше